1. خانه
  2. محصولات
  3. غبارگیر صنعتی
  4. فن سانتریفیوژ(Centrifugal fan)

فن سانتریفیوژ(Centrifugal fan)

فن سانتریفیوژ

انواع فن‌

فن‌ها با توجه به جهت جریان هوا نسبت به محور فن به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند.

فن گریز از مرکز

فن گریز از مرکز (فن سانتریفیوژ) به وسیله نیروی گریز از مرکز، هوا را به جریان می‌اندازد. در این گونه فن‌ها زاویه ورود و خروج هوا ۹۰ درجه است. فن‌های سانتریفیوژ معمول‌ترین نوع فن های مورد استفاده در صنایع هستند. در این فن‌ها، هوا از بخش پروانه به سمت پره‌ها حرکت کرده و انرژی جنبشی آن زیاد می‌شود. این انرژی جنبشی قبل از ورود به بخش خروجی به انرژی فشاری تبدیل شده و در نتیجه فشار هوا بالا می‌رود. فن‌های سانتریفیوژ برای جریان‌های حاوی ذرات (رطوبت و گرد و غبار)، برای انتقال مواد و همچنین برای سیستمهای دارای دمای بالا کاربرد دارد.

فن محوری

در فن محوری (فن آکسیال)، جریان هوا موازی محور فن است. سه نوع عمده فن‌های محوری عبارتند از: فن‌های پروانه‌ای، فن‌های لوله محوری و فن‌های پره محوری (جت فن). فن‌های محوری دارای قاب که داخل پنجره و دیوار نصب می‌شوند، فن‌های به کار رفته در رایانه‌ها، پنکه‌های سقفی و رومیزی و فن‌های محوری کانالی استفاده شده در صنعت جز این دسته از فن‌ها قرار می‌گیرند.

فن سانتریفیوژ(Centrifugal fan)

فن های سانتریفیوژ یکی از المان های اصلی درسیستم های جمع آوری ؛بار، خطوط انتقال پنوماتیک و خطوط تولید پودر میکرونیزه هستند. اصلی ترین وظیفه این دستگاه ها تامین هواگذر و فشار مکشی برای جمع آوری غبار می باشد.

طراحی فن های سانتریفیوژ با راندمان بالا و برای حجم های هوای زیاد و یا تولید فشار بالا نیازمند دانش فنی و استفاده از نرم افزار های به روز می باشد. گروه فنی مهندسی پاک صنعت به منظور تکمیل بخش های اصلی خطوط تولید خود طراحی و تولید انواع فن های سانتریفیوژ و به ویژه فن های فشار بالا (بلوئرها) را در برنامه خود قرار داده است.

عملکرد فن های سانتریفیوژ

درفن سانتریفیوز دو عامل درعملکرد سیستم نقش اساسی و محوری دارد ؛که اصول کار هواکش سانتریفیوژ بر این دو عامل پایه ریزی شده است:

۱- نیروی گریز از مرکز

۲- انحراف جریان توسط پره‌های فن از حالت شعاعی  به سمت دهانه خروجی فن سانتریفیوژ

نکته قابل ذکر در طراحی سیستم هوادهی سانتریفیوژ این است که  زاویه بین هوای خروجی و هوای ورودی باید ۹۰ باشد.

فن‌های سانتریفیوژ تقریباً در انواع مختلف به یک‌ شکل کار می‌کنند . نحوه‌ کارکردشان بدین شکل است که پروانه‌های فن با چرخش انرژی جنبشی، هوا را در لبه‌های تیغه پروانه افزایش می‌دهند.این گردش هوا در انتهای پروانه و محوطه هوزینگ در نهایت موجب شده تا هوا به محیط اطراف پخش شود. این فشار هوایی که پرتاب می‌شود؛ بعد از ورود به کانال خروجی هواکش به‌ خاطر مقاومتی که توسط بدنه هواکش سانتریفیوژ و کانال خروجی ایجاد شده بیشتر می‌شود. در این فرآیند انرژی جنبشی با جریان هوا مخلوط شده و با کاهش حرکت، شدت جریان هوا پیش از تخلیه فشار استاتیکی بیشتر می‌شود.

البته فرآیند انرژی جنبشی و پرتاب ذرات هوا در لبه پروانه موجب کاهش فشار در همان منطقه و ایجاد نوعی وکیوم در قسمت هواکش می‌گردد. که اختلاف فشار لبه پروانه با قسمت محوری آن هوا را از بخش محور پروانه به سمت لبه می‌کشاند؛ و انرژی جنبشی و سرعت ذره هوا را بیشتر می‌کند.

این فرآیند موجب پرتاب ذرات به بیرون هواکش می‌شود. عملکرد فن سانتریفیوژی که توضیح داده شد؛ دائماً در حال تکرار است و باعث ایجاد جریان هوا در کانال ورودی هواکش می‌شود.

مدل های فن سانتریفیوژ

فن های سانتریفیوژبا توجه به نوع پروانه به نام‌های فوروارد ، بکوارد ، رادیکال و فشار قوی نام گذاری شده اند.

انواع پروانه فن
1-3انواع پروانه فن

 

• هواکش سانتریفیوژ رادیکال

استفاده از هواکش‌های سانتریفیوژ مدل رادیکال برای مکان‌هایی که آلاینده زیادی دارند و سرعت تولید آنها بالا است، مناسب نیست. شما می‌توانید از این مدل هواکش برای محیط‌هایی که فشار هوای بالا ایجاد می‌کنند؛ استفاده کنید. به طور کلی فن‌های سانتریفیوژ در محیط‌های صنعتی، محیط‌هایی که گرد و خاک دارند و گازهای مختلف و رطوبت بالای تولید می‌کنند؛ کاربرد دارند.
همچنین این نکته را باید در نظر بگیرید که پایین بودن هزینه‌های مربوط به تعمیر و نگهداری این مدل هواکش‌ سانتریفیوژ؛ از جمله مزیت‌های استفاده از آن محسوب می‌شود. اگر شما از فن‌های سانتریفیوژ رادیکال در طولانی‌مدت استفاده کنید، می‌توانید در هزینه‌های مرتبط با نگهداری هواکش در شرکت و کارخانه صرفه‌جویی کنید.

• هواکش سانتریفیوژ فوروارد

هواکش‌های مدل فوروارد به شکلی طراحی شده‌اند که تیغه پروانه آن ها به سمت جلو بوده و به همین علت با نام فوروارد شناخته می‌شوند. در مورد این مدل فن‌ها باید بدانید که جهت حرکت این پروانه‌ها با جهت حرکت عقربه‌های ساعت یکی است.

 

 

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این مدل هواکش شکل پروانه‌ای آن است . این شکل خاص باعث شده تا تفاوت و کارایی منحصر به فردی در این مدل هواکش سانتریفیوژ ایجاد شود. طراحی خاصی که پروانه‌های سانتریفیوژهای فوروارد دارند موجب شده تا خروج هوا به شکل خطوطی مماس بر فن آن اجرایی شود. در مورد هواکش فوروارد باید این نکته را بدانید که شامل دو دسته، هواکش‌های سانتریفیوژ تک ورودی و دو ورودی می‌شود.• هواکش سانتریفیوژ بکوارد

یکی دیگر از انواع پرکاربرد هواکش‌های سانتریفیوژ مدل پروانه خم به عقب است که وظیفه تهویه هوا در محیط‌های مختلف را بر عهده دارد. این مدل مانند دیگر مدل‌ها جریان هوا را به شکل شعاعی از پروانه فن خارج می‌کنند.عملکرد فن‌های سانتریفیوژ بکوارد به شکلی است که ؛ پس از شروع به کار در تیغه‌های پروانه آن اختلاف فشار ایجاد می‌گردد . عملکرد این اختلاف فشار به این شکل است که در سمت محدب تیغه‌های پروانه این مدل هواکش فشار مثبت ایجاد شده ؛ و با حرکت تیغه در جهت بیرون فرآیند جریان هوا را انجام می‌دهد.از طرف دیگر در سمت فرورفتگی تیغه‌های فن بکوارد چرخش خود آن، ایجاد فشار منفی می‌کند. در چنین شرایطی مقدار هوایی که در بین فواصل تیغه‌ها گردآوری می‌شود .با استفاده از بخش محدب به سمت بیرون هدایت می‌گردد.
  • فن سانتریفیوژ فشار بالا

یکی از پرکاربرد ترین انواع فن های سانتریفیوژ، فن های فشار بالا یا فن های پر فشار هستند. وجه تمایز این خانواده از فن ها توانایی ایجاد فشار بسیار بالا در عین جابجا نمودن حجم نسبتا کم هوا می باشد. فن های فشار بالا به ویژه در خطوط انتقال پنوماتیک و خطوط تولید پودر میکرونیزه که در بردارنده انواع کلاسیفایرهای هوایی و/یا سپراتور ها هستند؛ کاربرد فراوانی دارند. پاک صنعت توانایی طراحی و ساخت انواع مختلف فن های پر فشار از نوع رادیال (شعاعی) و یا بک وارد (رو به عقب) در سایز های مختلف  را دارا می باشد.

فن سانتریفیوژ

مشخصات فنی فن سانتریفیوژ

کاربری: سیستم های انتقال پنوماتیک، سیستم های جمع آوری غبار
پروانه: بک وارد، رادیال
انتقال قدرت: پولی و تسمه، کوپل مستقیم، اتصال مستقیم موتور
جنس بدنه: فولاد کربنی، استنلس استیل 304 و 316
جنس پروانه: فولاد ST52، فولاد کربنی، استنلس استیل 304 و 316
بالانس: بالانس استاتیکی و دینامیکی

اجزای فن سانتریفیوژ

اجزای اصلی و مهم فن سانتریفیوژ

  • پروانه یا پره هوادهی: این پره ها با گردش سبب انتقال هوا تحت نیروی گریز از مرکز می شوند.
  • حلزونی یا داکت مارپیچ: این بخش جهت قرارگیری پروانه یا پره ها طراحی شده است.
  • مقطع ورودی هوا: وظیفه مکش هوای ورودی به داخل حلزونی را بر عهده دارد.
  • اوریفیس یا مقطع خروجی: جهت اتصال به کانال خروجی هوا تعبیه گردیده است.
  • الکتروموتور یا دینام: وظیفه تامین گشتاور و انرژی مکانیکی لازم برای چرخش پروانه را بر عهده دارد.
  • سیستم انتقال قدرت: این بخش نیروی گشتاور خروجی الکتروموتور را به فن انتقال میدهد.
  • شاسی و فریم نگهدارنده: شامل ناودانی ها، نبشی ها و ورق های گالوانیزه بوده و بدنه دستگاه را تشکیل می دهد.
  • لرزه گیر مکانیکی و لاستیکی: وظیفه کاهش و دفع لرزش ناشی از چرخش فن و ضربات موتور را عهده دار است.
  • یاتاقان ها و کوپلینگ ها: بر روی شافت پروانه نصب شده و جابجایی این شافت را تحت دو محور معین ثابت می نماید.
  • تسمه: این بخش در سیستم های انتقال قدرت فن های سانتریفیوژ تسمه ای بکار می رود.

انواع فن‌ سانتریفیوژ

هواکش سانتریفیوژ بر اساس شکل پروانه به شش دسته تقسیم می‌شود۱- هواکش سانتریفیوژ با پروانه ایرفویل (Air foil)۲-هواکش سانتریفیوژ با پروانه شعاعی در راس۳-هواکش سانتریفیوژ با پروانه انحنا به جلو۴-هواکش سانتریفیوژ با پروانه شعاعی۵- هواکش سانتریفیوژ با پروانه مایل به عقب۶-هواکش سانتریفیوژ با پروانه انحنا به عقب

نظارت بر عملکرد فن

پیشرفت روز افزون فن آوری نظارت بر عملکرد ماشین آلات را ساده تر نموده است. اهمیت سلامت نگه داشتن ماشین آلات و کارکرد بدون توقف آنها  بر کسی پوشیده نیست. بدین منظور استفاده از سنسورها و کنترلر ها برای جمع آوری دیتای فن ها جهت نظارت بر عملکرد، برنامه ریزی تعمیر و نگهداری و تحلیل خرابی ها بسیار حائر اهمیت است.

سوالات متداول قبل از خرید فن سانتریفیوژ

در زمان انتخاب و خرید فن‌های سانتریفیوژ شما باید به موارد زیادی مانند جریان هوای فن، فشار استاتیک، تصحیحات چگالی، دمای هوا، ارتفاع از سطح دریا و منحنی عملکرد فن دقت کنید و بر اساس آن هواکش سانتریفیوژ خود را خریداری کنید.در این هنگام باید به سوالاتی از این دست پاسخ دهید.از هواکش‌های سانتریفیوژ در چه شرایطی استفاده می‌شود؟

  • هواکش‌های سانتریفیوژ جهت انتقال هوا در محیط‌هایی که آلودگی و یا افت فشار شدید در مسیر انتقال هوا اتفاق می‌افتد کاربرد دارند.

مشکلاتی که ممکن است برای هواکش‌های سانتریفیوژ پیش بیاید، چیست؟

  • از جمله مشکلاتی که امکان دارد برای هواکش‌های سانتریفیوژ اتفاق بیفتد می‌توان به لرزش شدید، صدای زیاد، روشن نشدن فن سانتریفیوژ، شکسته‌شدن پایه موتور، افت مکش و هوادهی فن و … اشاره کرد.

برای سفارش و خرید انواع هواکش‌های سانتریفیوژ به کجا مراجعه کنیم؟

  • مجموعه پاک صنعت تجهیز عرضه کننده انواع هواکش‌های صنعتی بوده که می‌توانید برای خرید این فن‌ها از کارشناسان و متخصصین این مجموعه کمک بگیرید.

با در نظر گرفتن این نکته که قیمت هواکش‌های سانتریفیوژ به عوامل مختلفی مثل ظرفیت هوادهی، تحمل افت فشار، شاسی دوبل، رنگ کوره‌ای و فاکتورهای دیگری بستگی دارد؛ و به‌ خاطر تنوع انواع مختلفی فن و تنوع در قیمت آن ها در بازار توصیه می‌کنیم ؛ برای خرید انواع فن‌های سانتریفیوژ و استعلام قیمت آنها با کارشناسان ما درپاک صنعت تجهیز هادی تماس بگیرید. 

, , , , , , ,
نوشته قبلی
روتاری ولو ایرلاک (شیردوار) Rotary Valvs
نوشته بعدی
سیکلون(Cyclone)
فهرست